• Het landhoofd van het Eemviaduct leunt op heipalen. Binnenkort wordt het talud opnieuw afgewerkt.

    Baarnsche Courant

Landhoofden Eemviaduct sterk genoeg

BAARN De nieuwe landhoofden die het verbreedde Eemviaduct ondersteunen zien er zwak uit. Zeker door de regenval begin deze maand lijkt het of de hele fundering aan het wegspoelen is. Verontruste inwoners van Baarn vragen zich af of de landhoofden, die straks juist het zware vrachtverkeer voor hun kiezen krijgen, wel robuust genoeg zijn.

De Baarnsche Courant deed vraag bij Rijkswaterstaat en kreeg met kerende post de bouwtekeningen van het viaduct. Daaruit blijkt dat het kunstwerk volledig op heipalen "leunt" en dus geen belasting afdraagt op het deels weggespoelde grondwerk/talud.

Woordvoerder Melanie Mulder: "Met andere woorden uitspoeling heeft geen invloed op de stabiliteit van het landhoofd." De komende weken wordt net als aan de kant van de Eem het viaduct keurig afgewerkt. Door de heipaal-constructie kan met steile taluds worden gewerkt. Rijkswaterstaat en bouwcombinatie 3Angle beloven dat bij de oplevering het kunstwerk er keurig, strak en natuurlijk superveilig bij komt te liggen.