• Landgoed Paleis Soestdijk met midden onderin het kwekerijterrein.

    Paleis Soestdijk

Kwekerijterrein Paleis Soestdijk voor het eerst opengesteld voor publiek

BAARN Eeuwenlang heeft Landgoed Paleis Soestdijk zijn eigen voedsel en bloemen geproduceerd. Sinds kort zetten Stichting Trees for Peace en Baarnse Bloemen deze traditie op eigen wijze, met een grote groep vrijwilligers, voort op de kwekerij van het landgoed aan de overzijde van het paleis. In 2019 wordt vijf keer een open dag georganiseerd voor geïnteresseerden uit de omgeving.

De eerste open dag is op Eerste Pinksterdag, zondag 9 juni. Op deze dag kunnen bezoekers rondkijken op het kwekerijterrein en is er een speurtocht voor kinderen. Tijdens de open dag staan inspiratie en educatie over gezonde natuurlijke voeding centraal. Tussen 12.00 uur en 17.00 uur zijn bezoekers welkom voor een informele rondgang. Bezoekers ontdekken de nog niet eerder voor publiek opengestelde kwekerij en kunnen genieten van fruitbomen en biologische bloemen en horen meer over de rijke historie van dit onderdeel van het landgoed. Ook het kwekerijpaviljoen waar vroeger de oogst werd bewaard is op deze dag te bezoeken.

In de boomgaard zien bezoekers onder andere de laagstamappelbomen, de leiperenbomen, een walnotenboom, de struiken van de blauwe bes, honingbijen, een dahliaveld en oude wilgen. In deze boomgaard zijn de onderstammetjes van de laagstamappelbomen geënt met verschillende appelrassen. De perenbomen zijn gesnoeid in "lei-vorm". Van de blauwe bessen wordt jam gemaakt en bezoekers kunnen de blauwe bes alvast voorproeven.

Directeur Paleis Soestdijk, Floris de Gelder: "Een landgoed is een prachtig voorbeeld van iets wat we tegenwoordig wel eens een "circulaire economie" noemen. Dit kwekerijterrein is een bijzondere plek om een indruk te krijgen van hoe dat hier vroeger ging".

Gezien het gelimiteerd aantal parkeerplaatsen wordt bezoekers geadviseerd te voet of met de fiets te komen. De kwekerij is alleen op zondag 9 juni 2019 geopend tussen 12.00 uur en 17.00 uur. De ingang van de kwekerij is te bereiken via het Toeristisch Opstappunt aan de overkant van het Paleis. De toegang tot de kwekerij is op zondag 9 juni gratis.