• Een illustratie uit het boek met de feesttafel van professor Bitter.

    feesttafel professor Bitter

'Bitter en het stinkparfum'

BAARN Het nieuwe boek 'Professor Bitter en het stinkparfum' van schrijfster Marije Uilenreef en illustrator Hilde Kokshoorn is afgelopen vrijdag verschenen. Kokshoorn woont in Baarn en heeft voor dit boek foto's gebruikt van herkenbare plekken van het mooie dorp.

Professor Bitter woont in een drukke stad. Het is er nooit eens stil. Altijd en overal is er geluid van fietsbellen, auto's en pratende mensen. Zo kan hij niet goed nadenken over een nieuwe uitvinding.

En zonder nieuwe uitvinding kan hij nooit de beste professor van de wereld worden. Wat moet hij doen? Professor Bitter krijgt een idee. Hij zal een stinkparfum maken dat alle mensen uit de stad zal verjagen. Eerst gaat hij op zoek naar vieze dingen voor in het stinkparfum.

Een drol van hond Bruno bijvoorbeeld. Daarna maakt hij in het geheim een Stinkmobiel om het stinkparfum door de stad te kunnen verspreiden. Zal het plan van Professor Bitter slagen?

OVER DE AUTEUR Marije Uilenreef (1982) is gefascineerd door de kijk van kinderen op de wereld en hun grenzeloze fantasie. Het schrijven van een eigen kinderboek was dan ook een lang gekoesterde wens.

Ze besloot in 2015 een cursus Jeugdliteratuur te volgen aan de Schrijversvakschool Amsterdam. Dat kreeg een vervolg in 2016, waar het idee voor dit kinderboek is ontstaan. Via haar persoonlijke netwerk kwam ze in contact met Hilde Kokshoorn (1963), die de illustraties bij het verhaal heeft verzorgd.

Sinds 2019 zet Uilendreef zich, als vrijwilliger bij de VoorleesExpress, ook actief in voor taalontwikkeling en leesplezier bij kinderen met een achterstand in de Nederlandse taal.

FRAGMENTEN UIT HET BOEK 'Welke kaas heeft u deze week voor ons?', vraagt mevrouw Tromp.De kaasboer geeft ze een stukje kaas met veel blauwe en groene schimmels erop. 'Proef deze eens', zegt hij. 'Wat een zweetvoetenlucht, zeg', mevrouw Tromp wappert met haar hand langs haar neus. 'Maar hij smaakt heerlijk', zegt meneer Tromp met volle mond.

Voor vragen: professor.bitter@gmail.com of ga naar de uitgeverij www.boekscout.nl