• Vandaag nemen veel jongeren het tegen elkaar op.

    Het Debatbureau

Jonge debattalenten gaan de strijd met elkaar aan in voorronde Utrecht

BAARN Dit jaar gaat BNNVARA voor de eenentwintigste keer op zoek naar het beste debat- en speechtalent in Nederland. Elk jaar strijden zo'n tweehonderd teams om de titel 'beste debatschool van Nederland' en wordt uit zo'n tweeduizend leerlingen de beste redenaar van Nederland gekozen. In de provincie Utrecht gaat de voorronde dit jaar van start op vandaag, vrijdag 18 januari, om 10.15 uur.  Het Baarnsch Lyceum is ook van de partij.

De jonge kandidaten buigen zich over prikkelende stellingen. Onderwerpen die in iedere provincie aan de orde komen zijn bijvoorbeeld een verkoopverbod van lachgas, de hoge prestatiedruk bij jongeren en een eventuele vaccinatieplicht. In Utrecht specifiek wordt er gediscussieerd over de volgende onderwerpen: het behandelen van Utrechts erfgoed op elke Utrechtse school, de woningnood in de provincie en het eventueel verhogen van de provinciale wegenbelasting. Alle onderwerpen zijn hier te vinden.
De deelnemende scholen uit de provincie Utrecht zijn:

Anna Van Rijn College - Nieuwegein
Christelijk Gymnasium Utrecht - Utrecht
Christelijk Lyceum Zeist - Zeist
Guido de Bres - Amersfoort
Het Baarnsch Lyceum - Baarn
Het Hooghe Landt - Amersfoort
Kalsbeek College - Woerden
Meridiaancollege - Vestiging Het Nieuwe Eemland - Amersfoort
Minkema College - Woerden
Niftarlake College - Maarssenbroek
Stedelijk Gymnasium Johan van Oldenbarnevelt - Amersfoort
St-Gregorius College - Utrecht
Stichtse Vrije School - Zeist
Utrechts Stedelijk Gymnasium - Utrecht

Elk jaar kunnen alle middelbare scholen in Nederland zich aanmelden voor de competitie. In iedere provincie worden vervolgens voorrondes georganiseerd. Daar worden verschillende soorten debatten gevoerd, waaronder vaste rollen debatten, 360-graden debatten en 1-op-1 debatten. Ook is er een speechwedstrijd. Aan het einde van elke provinciale wedstrijddag wordt één winnend team aangewezen dat doorgaat naar de landelijke achtste- en kwartfinales in Hilversum en wordt de beste speech van de dag gekozen. De landelijke finale wordt dit voorjaar uitgezonden bij BNNVARA op NPO 2. Het winnende debatteam en de beste redenaar brengen samen met jongerenorganisatie HOPE XXL een bezoek aan de Verenigde Naties in New York!


De jongerendebatcompetitie is verbonden met het in de jaren 90 zo populaire VARA-programma 'Het Lagerhuis' dat vorig jaar in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen nog te zien was in een speciale reeks bij DWDD. De jongereneditie 'Op weg naar Het Lagerhuis' keert sinds 1999 jaarlijks terug bij BNNVARA, dit seizoen opnieuw in samenwerking met de provincie Utrecht, jongerenorganisatie HOPE XXL en het vfonds. Het doel is enerzijds om jongeren te leren debatteren, anderzijds kunnen jongeren ervaren wat de provinciale politiek inhoudt. Aan het eind van iedere voorronde dag wordt ook de uitslag van de schaduwverkiezing voor Provinciale Staten gepubliceerd.