Jonge Baarnse inbreker blijft ontkennen ondanks veel bewijs

BAARN "Baarn is klein. Iedereen kent elkaar en je komt elkaar overal tegen". Dat zei een 19-jarige Baarnaar dinsdag in de rechtbank In Utrecht over zijn vele contacten met een groep jonge inbrekers. De Baarnaar ontkende alles.. Toch eiste de officier een jaar cel waarvan de helft voorwaardelijk wegens het lidmaatschap van een criminele organisatie en twee inbraken in Baarn en Maarn.

De Baarnaar werd bij de inbraak in Maarn opgepakt. Hij liep daar met verschillende leden van de groep in de woning van een oude vrouw die alleen woonde. De Baarnaar gaf alleen toe dat hij op de uitkijk had gestaan. Dat vond de officier niet logisch. Hij wees erop dat de mannen met een groepje in een auto op pad waren. "Als je niet opschiet, dan krijg je niets', had de Baarnaar ge-appt tegen een medeverdachte, voordat ze in de auto vertrokken naar een inbraak.

De politie vond DNA sporen van de verdachten op de tandenstokers die ze bij verschillende inbraken hadden achter gelaten. De jongere leden van de groep, die ze ratten noemen, hebben ondanks alle bedreigingen toch verklaringen afgelegd. Ook vond de officier afgeluisterde telefoongesprekken zeer belastend. Hij was ervan overtuigd dat de Baarnaar ook had meegedaan aan een inbraak aan de Krugerlaan in Baarn waar een vrouw in haar woning werd overlopen door een groep jongens.

Toch bleef de Baarnaar ontkennen. De officier vond dat ongeloofwaardig. In het voordeel van de verachte woog het OM mee dat de Baarnaar nauwelijks een strafblad had en dat er ook niets meer is bijgekomen. Advocate Krista Koopman hield vol dat er geen enkel bewijs te halen valt uit die gesprekken. Zij vroeg vrijspraak. De zaak tegen de Baarnse bende gaat vrijdag verder. Dan komen er nog vier verdachten aan de beurt.

(JPU)