• Ronald Kersten
  • Ronald Kersten
  • Ronald Kersten
  • Ronald Kersten
  • Ronald Kersten
  • Ronald Kersten
  • Ronald Kersten

Herdenkingstocht voor Koen: 'Mooi dat iedereen hier voor hem is'

SOEST/BAARN Een laatste eer voor Koen van Keulen. Van alle kanten verzamelen mensen zich op het Gildeterrein aan de Ferdinand Huycklaan. Het zou een mooie avond voor een wandeltocht moeten zijn als de reden daarvoor niet zo verdrietig is. ,,Een tocht die bedoeld is voor ondersteuning aan de familie en vrienden van Koen en om ons verdriet en emotie te delen", vertelt initiatiefnemer Timo Bloemendal.

Peter Beijer

Timo Bloemendal is 19 jaar. Veel te jong om bezig te zijn met het organiseren van een herdenkingstocht voor een overleden vriend. Op een zonovergoten avond zou de jonge Soester met vrienden moeten 'chillen' en plezier maken. Nu staat hij de massaal opgekomen regionale en landelijke pers te woord. Koen was een vriend die Timo vooral kende uit het uitgaansleven in de PH in Baarn. Met verdriet in zijn ogen vertelt hij: ,,Koen was een sociale en slimme jongen die veel had kunnen bereiken. Samen met een aantal vrienden hebben we deze tocht georganiseerd om een moment te beleven om ons verdriet en emotie met elkaar te delen en om deze periode van rouw af te kunnen sluiten."

ROOS Via social media zijn de mensen die hun steun willen overbrengen opgeroepen. Velen hebben, op verzoek van de organisatoren, een roos meegenomen. De Soester burgemeester Rob Metz en zijn ambtscollega Mark Röell uit Baarn zijn aanwezig voor morele ondersteuning. De beide bewindslieden hebben tijdens de vermissing en de zoektocht naar Koen in Italië nauw contact met elkaar gehad. Röell was in die periode op vakantie in de buurt van het Gardameer en heeft de familie van Koen aldaar bezocht.

OUDERLIJK HUIS De stoet mensen komt langzaam in beweging. Timo Bloemendal en zijn vrienden lopen voorop. Max, de broer van Koen, loopt ook mee. De wind laat de bladeren ritselen. Merels zingen een opgewekt lied, in de verte blaft een hond, een nauwelijks hoorbaar kuchje. Na een wandeling van een klein half uur stopt de tocht bij het ouderlijk huis van Koen. Hier had de 17-jarige vwo-scholier van Het Baarnsch Lyceum na een ontspannen vakantie in Kroatië zich moeten voorbereiden op een nieuw schooljaar. Daar in zijn eigen studio had hij zich moeten storten op zijn muzikale passie.

HARTJE Nu staan honderd mensen voor het hek van zijn huis en worden bloemen neergelegd. Een hartje met 'Koen' wordt aan het hek gehangen. De vrienden en vriendinnen van Koen kijken naar de bloemen. Het is stil, alleen een klein kind dat gelukkig geen notie heeft van het verdriet om haar heen brabbelt vrolijk naar haar moeder. Een jongen fluistert: ,,Mooi dat iedereen hier is voor Koen.''

De stoet wandelt terug naar de verzamelplek, de zon tegemoet. De lange rij jonge mensen in een decor van zomerse weilanden is het passende slotakkoord van een waardig verlopen herdenkingstocht voor Koen van Keulen. Hij zal niet worden
vergeten.