• Baarnsche Courant

Grootscheepse snoeiactie Maarschalkerbos duurt maand

BAARN Vijftien verkeersborden om de weggebruikers erop te wijzen dat ze drie dagen niet kunnen parkeren langs een stukje Eemnesserweg, is dat niet wat overdreven? Woordvoerder Ariean van de Groep van de gemeente Baarn snapt de vraag wel. Het is inderdaad een beetje een mal gezicht. Maar het kan niet anders.

Eugene Leenders

De juristen schrijven het voor, nadat de rechter recentelijk oordeelde dat het onttrekken van een parkeerhaven aan het verkeer duidelijk en ondubbelzinnig moet worden aangeven. Helemaal als de gemeente er ook nog een wegsleepregeling aan koppelt.

 

RECHTER Het is in Nederland eerder voorgekomen dat mensen naar de rechter zijn gestapt en gelijk hebben gekregen omdat ze vonden dat een gemeente niet duidelijk zou hebben aangegeven dat hun voertuig kon worden weggehaald. Met een waarschuwingsbord per parkeervak worden eventuele onduidelijkheid en juridische procedures voorkomen. De borden zijn zelfs voorzien van een speciale steun, voor meer stabiliteit. Een schrale troost eind volgende week is alles weer weg.

 

MAANDAG Maandag, 4 februari, start de grootschalige onderhoudsbeurt aan het Maarschalkerbos. Op de borden staat dat er gesnoeid wordt, maar er zullen ook enkele honderden bomen compleet verdwijnen.

Buurtbewoners zijn in twee informatiebijeenkomsten bijgepraat, door verantwoordelijk wethouder Mariska de Koning. Op 17 oktober vorig jaar mochten ze zelfs met de boomdeskundigen aanwijzen welke bomen waardevol en dus behouden moeten worden en waar het bosje wat meer lucht mag krijgen.

 

De gemeente begint vroeg in het jaar met de actie om op tijd klaar te zijn voor het broedseizoen van de vogels. Het ziekenhuis, het hertenkamp en de speeltuin blijven gewoon bereikbaar. Van maandag tot en met woensdag komen er wel speciale omleidingsroutes voor het ziekenhuis.

Tussen 8.00 uur en 17.00 is de Molenweg compleet afgesloten. De Ringlaan, vanaf de ingang van het ziekenhuisterrein tot aan het kruispunt met de Wilhelminalaan, is maandag dicht.

Donderdag 7 en vrijdag 8 februari wordt de Eemnesserweg, een van de belangrijkste ontsluitingswegen, voor de helft afgesloten. Dat gebeurt buiten de spits tussen 09.00 uur en 16.00 uur. Ook blijft verkeer in beide richtingen mogelijk. Door het tijdelijk afsluiten van de parkeerhavens kunnen de mensen die in het bos aan het werk gaan er goed bij.

 

336 BOMEN In totaal zijn 336 bomen gemarkeerd (oranje stippen) die moeten wijken voor de toekomstbomen. Hiervan zijn 226 bomen vergunning plichtig. Daarvoor heeft de gemeente een kapvergunning aangevraagd.

Alle "te dunnen" bomen (met en zonder vergunningplicht) zijn in gemarkeerd: Oranje stip: wordt gekapt en afgevoerd (bruikbaar hout wordt afgevoerd, takken blijven op rillen in het bos aanwezig). Oranje cirkel: wordt geknot op hoogte (getal geeft hoogte aan). De boom blijft staan voor ecologische meerwaarde. Oranje pijl: wordt gekapt en neergelegd als ecologisch element. Oranje kruis: wordt gekapt en neergelegd als ecologisch element Groene stip: Waardevolle boom voor de toekomst, blijft staan (toekomstboom).

 

VEILIG Na de snoeiactie moet het Maarschalkerbos weer veilig en sfeervol zijn. Een bos met een verscheidenheid aan bomen. Zo mogelijk ook met behoud van de grove den.