• Leon Giesen

Gedenksteen voor Arnold Loterijman

BAARN Burgemeester Mark Röell onthult woensdag 25 april om 14.00 uur, samen met Raimond Giard, de achterneef van de Joodse tandarts Arnold Loterijman, een gedenksteen. Bijzonder is dat de een imposante kei is gefinancierd via crowdfunding. Zo is het een steen van de gemeenschap.

Niemand verdient het om aan de rand van een gat in het bos te staan en vermoord - en daarmee uitgegumd - te worden, aldus theatermaker en muzikant Leon Giesen. Giesen speelde een grote rol in het onderzoek naar het lot van Loterijman, maakte er een ontroerende theatervoorstelling over en is tevens initiatiefnemer van de crowdfunding actie voor de steen. Met deze gedenksteen, gefinancierd uit giften, is de cirkel rond. Het leven van deze onfortuinlijke man is niet langer onbekend en nu is ook de plaats waar hij is gestorven gemarkeerd.

RECONSTRUCTIE Het persoonlijke verhaal van Arnold Loterijman, maakt krachtig duidelijk hoe wreed oorlog, onderdrukking en vervolging ingrijpen in het leven van normale mensen, toen en nu. De Joodse tandarts zat sinds 1943 ondergedoken in Laren, maar werd gevonden. In de allerlaatste dagen van de oorlog is hij door de SS geëxecuteerd in het Baarnse Bos.

Lange tijd was er weinig wat aan Loterijman herinnerde. Daar is de afgelopen jaren verandering in gekomen. In opdracht van het Nationaal Militair Museum is bijzondere moeite gedaan om te reconstrueren wat er in de oorlog met Arnold Loterijman is gebeurd. Er is in het Baarnse Bos gezocht naar sporen door een bataljon van genisten en leden van de Baarnse scoutingvereniging Ernst van Kempen.

PROGRAMMA Belangstellenden zijn van harte welkom om bij de onthulling van de gedenksteen aanwezig te zijn. Het programma is als volgt:

14.00 uur: verzamelen bij Villa Medan, Julianaweg 11

14.15 uur: Lopen naar plek gedenksteen Baarnse Bos (tegenover Villa Medan)

14.20 uur: Onthulling door burgemeester Mark Röell en Leon Giesen

14.45 uur: Herdenken

15.00 uur: Napraten bij eethuys-café De Generaal

15.30 uur: Afsluiting