• Foto: RAFA
  • Foto: RAFA

Formatievluchten bij Dodenherdenking op 4 mei

BAARN Op 19 april dit jaar bestaat de RAFA 100 jaar. Ook dit jaar zal 1077 RAFA squadron de Edambusters weer de 4 mei herdenkingsplechtigheden ondersteunen. Dit jaar overvliegen we in Noord Holland elf herdenkinsplaatsen.

Het is bekend, tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vele bommenwerpers en jachtvliegtuigen van de geallieerden op met name hun terugvlucht over Duits gebied in Nederland neergestort. De Edambusters vinden het een eer om de bemanningen te eren en de herdenkingen te ondersteunen met een Fly-past in formatie en zo de herinnering aan activiteiten van de RAF tijdens de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

In de beginjaren werden alleen de monumenten in Zuidoost Beemster en Baarn geëerd, maar de lijst van de fly past is in de loop der jaren uitgegroeid tot 16 herdenkingsplaatsen. De Edambusters vliegen in 2018 twee lange routes waarbij 's avonds de volgende zes plaatsen overvlogen worden:

Monument Baarn: 20.02 uur

Monument Blaricum: 20.04 uur

Monument Huizen: 20.07 uur

Monument Zeewolde: 20.14 uur

Monument Harderwijk: 20.17 uur

Monument Dronten: 20.25 uur

De dik gedrukte is een nauwkeurige overvliegtijd, de overige tijden worden beïnvloed door de windsterkte en -richting waardoor de overvliegtijd iets af kan wijken.Dit jaar mag u een Vic-formation van 5 vliegtuigen verwachten.

U kunt filmpjes van herdenkingsvluchten van de Edambusters vinden op YouTube. Foto's van de individuele toestellen kunt u vinden door op de registraties F-BNYC, PH-NNN, PH-MAN, PH-JAI en PH-GED te Googelen.

Historische informatie over de Edambusters vindt u op de site van moederorganisatie RAFA: www.rafa.org.uk/amsterdam/edambusters.