• Renée Zellweger schittert als Judy Garland.

Film Judy in Theater de Speeldoos

BAARN Nadat haar carrière in Amerika op een laag pitje is komen te staan, reist Judy Garland in 1968 af naar Londen voor een reeks uitverkochte theatershows. Hiermee hoopt ze genoeg geld te verdienen om een stabiel leven te kunnen creëren voor haar kinderen die in Amerika zijn achtergebleven. Judy leeft al sinds dat ze nog een kindster was op medicijnen en drank. Er zijn mensen die van haar proberen te profiteren wanneer zij in de war is en juist simpelweg gelukkig wil zijn met haar gezin en haar eigen keuzes wil maken.

In de biopic Judy wordt Garlands traumatische verleden samengevat in een reeks sprookjesachtige flashbacks naar de filmsets uit haar jeugd. Maar de focus ligt op het jaar 1968, wanneer Garland, dan eind veertig, aan het sluitstuk van haar carrière is gekomen. Ze is niet alleen slecht bij stem, maar ook verslaafd aan alcohol en pillen. Ze heeft geen vast woonadres, amper werk en dreigt de voogdij over haar kinderen te verliezen. In Amerika komt ze niet meer aan de bak, maar in Londen heeft ze nog fans. Dus steekt ze de oceaan over voor een reeks uitverkochte concerten. Op sommige avonden kan Garland amper op haar benen staan, maar wanneer ze op haar best is, geeft ze haar publiek alles wat ze heeft. Op die momenten weet Garland haar kwetsbaarheid om te zetten in een grote emotionele kracht.

Ondersteund door de bekende liedjes, waaronder 'Somewhere Over the Rainbow', vertolkt Renée Zellweger op indrukwekkende wijze de rol van deze grootsheid en laat zien hoe fragiel en kwetsbaar Judy Garland heeft geleefd. Voor haar vertolking ontving Zellweger de Golden Globe voor Beste Actrice in een dramafilm. Deze film wordt met pauze vertoond.

Judy (12+) is op dinsdag 21 januari om 20.15 uur te zien in Theater de Speeldoos Baarn.