• De filmzaal in Paleis Soestdijk.

    Christine Schut

Film met Bernhard door Bernhard in filmzaal Soestdijk

BAARN Een film met en door Prins Bernhard vertoond in zijn eigen filmzaal in Paleis Soestdijk. In het kader van het uitpakken van het paleis wordt in de meivakantie de film als extraatje gepresenteerd.

Van vrijdag 19 april tot en met zondag 5 mei krijgen bezoekers van het paleis de gelegenheid om beelden van Prinses Juliana, Prins Bernhard en het gezin in de periode van 1937-2001 te bekijken in de filmzaal. 'Paleis Soestdijk in film' toont bijzondere beelden uit een vorstelijk verleden. De rolprent duurt ruim 20 minuten en bestaat uit originele beelden uit de collectie van Beeld en Geluid aangevuld met filmmateriaal dat door Prins Bernhard zelf is gemaakt en gemonteerd.

In 1987 vertelde Prins Bernhard in een interview over zijn filmhobby: "Film is altijd een van mijn liefste hobby's geweest. Om de opname zelf te maken, daarna naar huis te komen en de films aan elkaar te plakken en te knippen en dan later aan de familie te tonen en lof te krijgen". Dit interview met Prins Bernhard is opgenomen in de filmzaal terwijl hij zelf een film aan het monteren is. Het maakt nu deel uit van deze film.

Voor een bezoek aan de filmzaal dienen bezoekers in het bezit te zijn van een geldig ticket voor het paleis. Er zijn geen extra kosten aan verbonden. Wel is het noodzakelijk voor bezoekers om vooraf een aanvangstijd te reserveren. Dit kan online bij de aankoop van een ticket. Bezoekers kunnen zich inschrijven voor een bezoek aan de filmzaal om 11.30 uur, 12.15 uur, 13.00 uur, 13.45 uur, 14.30 uur, 15.15 uur of 16.00 uur.