• Gastspreker Thomas Möhlmann

    Roeland Fossen

Uitreiking Baarnse Literatuurprijs 2019 op 7 september

26-08-2019, 20:59 | Lezersnieuws | Hanneke

Onderdeel van het Cultureel Festival Baarn is de uitreiking van de Baarnse Literatuurprijs op zaterdag 7 september om 11.00 uur in de gemeentelijke Trouwzaal. Het is de negende keer dat dit jaarlijkse evenement plaatsvindt.

Uit de meer dan 130 inzendingen uit Nederland en België, met in 2019 als thema “Een vriendendienst" heeft een deskundige jury alle inzendingen zorgvuldig gelezen en beoordeeld. Uiteindelijk werden drie winnaars vastgesteld en twaalf verhalen genomineerd voor de Publieksprijs. Deze verhalen zijn gepubliceerd, zowel in de Baarnsche Courant als op deze website en die van het Cultureel Festival.

Het lezend publiek kan nog tot en met 1 september een voorkeursstem uitbrengen op deze website. Het verhaal met de meeste stemmen ontvangt de Publieksprijs.

Tot vreugde van de organisatie is Thomas Möhlmann bereid gevonden bij deze gelegenheid een voordracht te houden over het creatieve schrijfproces. Thomas, in 1975 geboren in Baarn, is dichter, redacteur, organisator en schrijfdocent. Na zijn studie Moderne Nederlandse Letterkunde werkte hij jaren voor het Nederlands Letterenfonds en publiceerde hij diverse bekroonde dichtbundels en bloemlezingen. Onder meer is hij medeoprichter van de website literairnederland.nl.

Voor de auteur van het winnende korte verhaal heeft de organisatie drie unieke werken van Baarnse kunstenaars geselecteerd. Hieruit kan de eersteprijswinnaar een keuze maken. De werken zijn van Tineke de Boer, Sylvain van Staveren en Ruud Bijman.

Tineke werkt het liefst met olieverf. De onderwerpen zijn soms abstract maar meestal laat zij zich leiden door herkenbare vormen met als resultaat een decoratieve beelding.

Sylvain maakt abstracte schilderijen in acryl, in een zoektocht naar kleur, compositie en spanning om het te laten leven en doorleven.

Van Ruud mogen we een kunstwerk verwachten dat speciaal voor deze gelegenheid is gemaakt. Hij werkt met acrylverf op doek, gebruikt niet veel kleur maar vindt de vorm belangrijker.

Tijdens de feestelijke bijeenkomst op zaterdag 7 september zullen de door de jury als winnaars aangemerkte verhalen met de bijbehorende juryrapporten worden voorgelezen. Daarna zal burgemeester Mark Röell de oorkondes uitreiken.

Het evenement wordt omlijst met muziek van Astrid Knaap, die zingt en gitaar speelt op een jazzy manier. Iedereen is van harte welkom bij dit vrij toegankelijke samenzijn. De Trouwzaal is open vanaf 10.30 uur, kom op tijd want de zaal raakt snel vol.