• De omleidingsborden zijn al geplaatst voor het laatste hinderweekeinde.

    Baarnsche Courant

De laatste keer: mijdt de A1

BAARN Probeer de snelweg A1 dit weekeinde, tussen het knooppunt Eemnes en de afslag Bunschoten-Spakenburg, te mijden. Dat is het dringende advies van Rijkswaterstaat voor het laatste 'hinderweekend' in verband met de verbreding van de snelweg.

Vanavond om 21.00 uur starten de werkzaamheden. Vrijdagnacht, zaterdagnacht en zondagnacht gaat de complete weg richting Amersfoort hermetisch op slot. Overdag zijn maximaal twee rijstroken beschikbaar waarvoor een maximumsnelheid van 70 kilometer per uur geldt.

BELASTING Rijkswaterstaat had liever het hele weekeinde alles afgesloten, maar dat zou een te grote belasting zijn voor de snelwegen in de directe omgeving. Het is cruciaal dat automobilisten, die er overdag rijden, zich aan de maximumsnelheid houden. Een deel van het zware vrachtverkeer, dat bezig is met asfalteren, zal namelijk zo nu en dan moeten in- of uitvoegen.

Het gaat om de laatste loodjes van de werkzaamheden. Maar wel hele belangrijke. Het is namelijk zaak om de tweede en laatste laag zeer open asfaltbeton (zoab) met zo weinig mogelijk voegen en naden aan te brengen op het wegdek. Hoe strakker het komt te liggen, hoe minder geluidsoverlast. Ook het aanbrengen van twee lagen en niet één laag asfalt moet de geluidsreductie ten goede komen. Inwoners van Baarn zeggen tot nu toe niet veel te merken van minder geluid. Rijkswaterstaat heeft steeds gezegd, dat pas na het aanbrengen van die twee laag echt gemeten kan worden.

DEFINITIEF Maandag om half zes uur in de ochtend moet alles gereed zijn. Dat betekent dat overal de definitieve witte belijning is aangebracht. Dat alle vangrails zijn aangebracht en dat bij de viaducten de speciale voegen zijn aangebracht.

Voor Baarn zit het werk er dan op, buiten nog wat aanpassingen in de omgeving van de snelweg, bijvoorbeeld onder het viaduct op de Eemnesserweg. Het totale project waar ook de A27 ter hoogte van Hilversum onder valt krijgt eind oktober zijn definitieve afwerking. Wie dit weekeinde precies wil weten welke afslag wanneer open of dicht is kan het beste de website van anaarbeter.nl raadplegen. In de maandagkrant veel aandacht voor het opleveren van de A1.