• De medewerkers van de Baarnsche Courant

    Caspar Huurdeman

Stichting Baarnsche Courant in oprichting

BAARN ,,De elf miljoen euro van de minister voor de lokale media is mooi, maar helaas niet voldoende. Daarom zijn we bezig de Stichting Baarnsche Courant op te richten." Het hart van oud-eigenaar Dick Naafs van de Baarnsche Courant klopt nog steeds voor wat zijn krant was. En eigenlijk nog is als uitgever onder de BDU.

,,Door een stichting op te richten kunnen Baarnaars individueel bijdragen aan de lokale journalistiek in Baarn", legt de Barinees uit. Naafs is voor de Baarnsche Courant de trekker van de kar. Het initiatief komt bij de Barneveldse Krant vandaan, het dagblad van BDU Uitgevers, de huidige eigenaar van de Baarnsche Courant. ,,We trekken hierin samen op met de Soester Courant, zodat we geen dingen dubbel doen. En we leren van de Barneveldse Krant, zodat we het wiel niet opnieuw hoeven uitvinden", legt Dick Naafs uit.

De toekomst van veel uitgevers en hun titels staat op het spel. De coronamaatregelen hebben geleid tot stilstand van de middenstand en grote delen van de economie. Dit zijn de inkomstenbronnen van de lokale media en die drogen op. Om door deze tijd heen te komen, wil Dick Naafs een comité van aanbeveling samenstellen voor de stichting Baarnsche Courant, hoeder van de lokale democratie, verbinder en informatievoorziener.

Momenteel is een stuurgroep, met daarin ook media-adviseur Barbara Illing, aan het bespreken wat de stichting gaat doen en hoe ze gaat functioneren. Er moet een klein bestuur worden gevormd met voorzitter, penningmeester en secretaris. En een comité van aanbeveling. ,,We moeten mensen in Baarn bewegen geld te storten. Maar dan moeten we uiteraard wel goed aangeven waarvoor het geld is bestemd. We denken dat de stichting blijft bestaan zolang de negatieve gevolgen van de coronacrisis voelbaar zijn. Daarna kan de stichting een slapend bestaan leiden. Tot de volgende crisis."

De stichting heeft als doel middelen uit de gemeenschap bijeen te brengen ten dienste van de Baarnsche Courant. De stichting vraagt de uitgever BDU een periodiek voorstel ter besteding van deze middelen en bepaalt daarnaast zelf waaraan de gelden kunnen worden besteed. In ieder geval een flinke steun in de rug om het nieuwsmedium in leven te kunnen houden. Daarnaast zal de stichting jaarlijks een goed lokaal doel uitkiezen waar een deel van het geld naartoe gaat.

,,We hebben mensen nodig die dit als ambassadeur steunen en deel te nemen in het comité van aanbeveling", aldus Naafs. Wie dat wil of meer informatie wil, kan bellen met Dick Naafs via 06 53399414.