• Thijs Kramer als trotse dirigent tijdens een Kerstconcert. (archieffoto)

    Foto: Hans van der Puijl

Concertkoor Baarn neemt afscheid van Thijs Kramer

BAARN Het Concertkoor Baarn neemt na 45 jaar afscheid van dirigent Thijs Kramer. Dit doet het koor tijdens een feestelijk concert op zaterdag 3 november, om 14.00 uur, in de Paaskerk te Baarn, onder zijn leiding.


Voor zijn afscheidsconcert heeft Thijs Kramer een bijzonder programma samengesteld met onder meer koorwerken die hij zelf bewerkte. Het koor gaat delen zingen uit Mendelssohn's Elias, waarvan hij het oorspronkelijke manuscript in Engeland opspoorde. In de Duitse Urfassung werd de wereldpremière van dit stuk uitgevoerd in het Concertgebouw. Ook zal het koor Lacrymosa en Sanctus, uit Mozart's Requiem, ten gehore brengen. Die twee delen heeft Kramer in de jaren '90 bewerkt. Andere werken op het programma zijn van Brahms, Rutter, Fauré, Schubert, Bizet en Lauridsen. Speciale aandacht verdient de Vocalise van Rachmaninoff, die Thijs Kramer en Wybe Kooijmans samen op orgel en piano uitvoeren.

Thijs Kramer over zijn dirigentschap bij het Concertkoor Baarn: ,,Het koor bestond toen ik aantrad uit ruim negentig mensen. Het was een heel goed koor en dat is nog steeds.'' Inmiddels heeft het koor een breed repertoire opgebouwd. Zo heeft het koor Bach's Matthäuspassion en Weihnachts Oratorium, Mendelssohn's Elias en Brahms' Requiem op verschillende locaties, in Baarn en Soest maar ook in Amsterdam (Westerkerk) Enkhuizen uitgevoerd.

Hoewel Kramer stopt met Concertkoor Baarn betekent niet dat hij stopt met dirigeren. Zo gaat hij volgend jaar op zaterdag 6 april 2019 om 14.00 uur, in de Dominicuskerk te Amsterdam, Bach's Matthäuspassion weer uitvoeren met een van zijn andere koren, Vocaal Ensemble Fioretto.

In zijn loopbaan heeft Kramer zowel met professionele koren (Nederlands Kamerkoor, Groot Omroepkoor, Nederlands Operakoor) als ook met amateurkoren gewerkt. ,,Maar het is wel leuk om met amateur koren te werken want amateurs zitten uit liefde en interesse bij een koor'', zegt Kramer.

Toegangsprijs : 10 euro. 5 euro voor jongeren tot en met 18 jaar en studenten. Kaartverkoop : www.concertkoorbaarn.nl