• Onverwachts een paar dagen spetteren in het Bosbad.

    Roeland de Bruyn

Bosbad tien dagen eerder open

Enthousiaste reacties op onverwachts zwemgenoegen

Ilse van der Stoep

BAARN Vanwege het warme weer ging Bosbad de Vuursche tien dagen eerder open dan gepland. Het was een race tegen de klok en het water was nog aan de koude kant, maar van maandag tot en met vandaag kon er toch heerlijk worden gezwommen in het Baarnse openluchtzwembad.

De Baarnse basisscholen hebben deze week nog vakantie en met de fraaie weersvoorspellingen in het achterhoofd zetten bestuur en manager alles op alles om het zwembad in ieder geval een paar dagen open te kunnen laten zijn.

VERVEN "Vorige maand vroor het nog," zegt bestuursvoorzitter Adrie van der Meij. "Pas toen de vorst was verdwenen konden we de baden verven. Daarna moesten ze twee weken drogen. Vervolgens werden de leidingen goed doorgespoeld en pas daarna kon het schone water erin. Maar dan kun je nog niet zomaar het hek opengooien. Chloor- en PH waarden moeten ook in orde zijn én het water moet een bepaalde minimumtemperatuur hebben."

ZONNECOLLECTOREN Hij vervolgt: "Ons water wordt verwarmd met zonnecollectoren en je kunt je voorstellen dat een enorme bak koud water in de nog koude grond niet snel opwarmt. Maar het is toch gelukt."

ENTHOUSIAST De reacties op het onverwachte zwemgenoegen waren enthousiast. Mensen riepen elkaar via social media op om naar het Bosbad te gaan en daar was het al snel gezellig druk. Ook van de nieuwe beachvolleybalvelden werd goed gebruik gemaakt. "We hebben snel personeel van vorige jaren opgetrommeld," zegt Van der Meij. "Je kunt namelijk niet zomaar een groep ongetrainde mensen langs het bad zetten. Onze badmeesters en –juffen krijgen allemaal een EHBO training, speciaal gericht op zwembaden, en veiligheidsinstructies. De mensen in de kiosk krijgen ook instructies wat te doen bij brand."

OFFICIEEL OPEN Voor donderdag zijn de weersverwachtingen slecht en dan sluit het Bosbad tijdelijk weer haar deuren. "We waren nog niet helemaal klaar met het onderhoud, omdat we eigenlijk pas op 16 mei zouden opengaan", legt Van der Meij uit. "Vanaf Hemelvaartsdag gaan we met de laatste klussen aan de slag. Het officiële zwemseizoen loopt van 16 mei tot en met het eerste weekend van september. Onze ervaring is dat als de scholen weer begonnen zijn, de mensen wegblijven uit het Bosbad. Dan is het niet rendabel meer om open te blijven. Maar eerst hopen we op een warme zomer met veel zwemplezier!"

Het zwembad is op Hemelvaartsdag dus dicht, maar mensen kunnen er wel komen midgetgolfen. De midgetgolfbaan is dan extra geopend van 12.00 tot 17.00 uur.

Meer informatie over alle activiteiten staat op www.bosbaddevuursche.nl.