• De rookontwikkeling was vorige week enorm bij de woningbrand.

  Caspar Huurdeman
 • De inboedel is verwoest.

  Elroy van Gardingen
 • De bewoners zijn alles kwijt.

  Elroy van Gardingen
 • Het is een geluk dat de bewoners levend naar buiten konden.

  Elroy van Gardingen

Bewoners ontsnappen aan de dood; crowdfunding gestart

BAARN ,,Ik werd wakker geschreeuwd door mijn moeder. Toen stond het huis al vol met rook. Ze stond onderaan de trap, ik heb haar naar buiten geduwd." Elroy van Gardingen (34) woonde samen met zijn moeder Gerda Naafs (61), hond Bo, kat Rosie en een aantal schildpadden en aquariumvissen in de woning aan het Mesdagplein die in de nacht van woensdag op donderdag zwaar beschadigd is geraakt door een brand. Elroy, zijn moeder en de schildpadden overleefden het inferno. Bo, Rosie en de vissen niet.


,,Ik wilde nog terug om de dieren te redden, maar het was toen al te heet om naar binnen te gaan", aldus Elroy vrijdagavond op de bank bij vrienden die hem hebben opgevangen. Hij realiseert zich dat hij 'geen vijf minuten langer in bed had moeten blijven liggen'. Zijn moeder ligt nog in het ziekenhuis. Wel is ze inmiddels van de intensive care af. ,,Als ze straks uit het ziekenhuis komt, moet ze maar even naar mijn zus in Vlissingen. Dan kan ze even bijkomen", denkt haar zoon. De brand is rond 1.15 uur ontstaan in de bijkeuken, de oorzaak wordt nog onderzocht. Nadat alles was geblust is de brand rond 6 uur weer opgelaaid, toen onder de trap. ,,Ik hoorde dat de vlammen toen boven het huis uitkwamen", aldus Elroy. Hij is nog in shock aldus Chantal van Rossum. Zij en haar man hebben zich ontfermd over Van Gardingen die letterlijk alles kwijt is. ,,Ik stond in mijn onderbroek op straat. Ik heb mijn moeder, mijn telefoon en de schildpadden nog. Verder ben ik echt alles kwijt." De bewoners hadden geen verzekering en het spaargeld werd bewaard in huis. Ook weg dus. De Barinees is blij dat het bij vooral materiële schade is gebleven. Én dat zoveel mensen bereid zijn te helpen. Waaronder zijn werkgever, collega's en vrienden. De brandblaren in zijn hand deren de constructiebankwerker niet.

Er is een bankrekening geopend voor wie wil helpen: NL83ABNA0842878335 tnv R. van Gardingen. Wie spullen wil doneren, kan die afgeven op Lijsterbeslaan 6 of Mesdagplein 18.