• Duizenden minicontainers op het terrein van RMN in Soest.

    Baarnsche Courant

Baarn kleurt vandaag oranje

BAARN Zwart, groen, blauw en vanaf vandaag oranje. Baarn kleurt een beetje oranje. Dat heeft niks te maken met het WK Voetbal in Rusland, maar alles met de uitgifte van duizenden PMD-containers voorzien van een feloranje deksel.

Daarmee krijgen de inwoners van Baarn vier minicontainers op een rij. Zwartgrijs voor restafval, groen voor tuinafval en etensresten, blauw voor karton en papier en nu oranje voor plastic, metaal en drankkartons.

Vanmorgen reden de eerste vrachtwagens met tientallen bakken vanuit het depot van RMN aan de Lange Brinkweg in Soest naar Baarn. In totaal worden 3100 containers bezorgd.

De invoering van de containers voor PMD in de gemeente gaat stap-voor-stap. Eerst zijn buurten aan de beurt waar de woningen over het algemeen meer ruimte hebben om containers op eigen terrein te plaatsen. Bewoners van deze buurten hebben hierover in mei een vooraankondiging van gemeente Baarn in de brievenbus ontvangen. Voor de inwoners die geen brief kregen, verandert er voorlopig niets.

Wie PMD, papier en GFT gescheiden weggooit, houdt veel minder restafval over. Rob Schram, directeur RMN: "Als inwoners goed naar hun afval kijken, zullen ze erachter komen dat slechts een heel klein deel van hun afval echt restafval is. Denk naast PMD, papier en GFT, ook aan glas en textiel. Al deze grondstoffen kunnen we goed recyclen. Om afval goed te kunnen recyclen, blijft het belangrijk dat inwoners het afval thuis goed scheiden. Net als bij veel nieuwe dingen is omgekeerd inzamelen even wennen, maar als inwoners hierdoor bewuster met hun afval omgaan, zijn we op de goede weg."

De zaak ligt politiek gevoelig. De gemeenteraad nam het besluit tot invoering van de PMD-container vorig jaar al. Nu de daadwerkelijke uitgifte begint, ontstaat er opnieuw discussie over het nut van vooraf scheiden van afval.

De bezorgers registreren de containers met een sticker waarop het adres staat en een barcode en plaatsen hem bij de woningen. Niemand hoeft thuis te blijven of te tekenen voor ontvangst. Mensen die vragen hebben worden verzocht niet met de chauffeur in discussie te gaan, maar contact te zoeken met 0900-0766 het speciale informatienummer van RMN. In Baarn scheiden inwoners op dit moment 68% van het restafval. Dat vindt de gemeenteraad zonde, aangezien het grootste deel van het restafval bestaat uit grondstoffen die nogmaals te gebruiken zijn om nieuwe producten van te maken.