• Carice van Houten is hoofdrolspeler en producent van de film.

    Kris Dewitte

Film Instinct met Carice van Houten

BAARN Psychologe Nicoline (Carice van Houten) begint aan een nieuwe baan bij een tbs-kliniek, waar zij zedendelinquent Idris ontmoet. Na vijf jaar behandeling staat hij op het punt om voor het eerst op onbegeleid verlof te gaan. Zijn behandelteam is enthousiast over de geboekte vooruitgang, maar Nicoline vertrouwt hem niet en probeert zijn proeftijd te verlengen. Idris doet er alles aan om Nicoline te overtuigen van zijn positieve ontwikkelingen. Ondanks haar ervaring als gevangenispsychiater laat ze zich verleiden tot een gevaarlijke verhouding met een manipulatieve serieverkrachter. Er ontstaat een samenspel tussen schuld en onschuld, goed en kwaad, vrijheid en opgesloten zitten dat vanaf het begin steeds beklemmender wordt.

Instinct is de eerste speelfilm die Halina Reijn en Carice van Houten met hun filmbedrijf Man Up produceren. De psychologische thriller ging eerder al in wereldpremière op het filmfestival van Locarno, waar hij werd bekroond met de Variety Piazza Grande Award. Vrijdag 27 september ging het regiedebuut van Halina Reijn als openingsfilm in première tijdens de 39ste editie van het Nederlands Film Festival. Daarnaast is de film geselecteerd om Nederland te vertegenwoordigen bij de Oscars in 2020. Instinct wordt ingezonden als kandidaat in de categorie beste buitenlandse speelfilm. Deze film wordt met pauze vertoond.

KAARTEN Instinct (16+) is op maandag 11 november om 20.15 uur te zien in Theater de Speeldoos Baarn. Filmkaarten zijn verkrijgbaar via www.speeldoosbaarn.nl/film voor € 10,50 per kaart. De kaartprijs aan de theaterkassa is € 11,50.