• Anne Hamers

Beleefweek op de Heuvelrug

BAARN Omhels de herfst en vier herfstvakantie buiten tijdens de Beleefweek Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Op zaterdag 19 oktober gaat, na het succes van 2018, de tweede Beleefweek van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug van start. De Beleefweek staat in het teken van de herfst! Tijdens de herfstvakantie, van zaterdag 19 oktober tot en met zondag 27 oktober kan iedereen, van jong tot oud, op een actieve manier kennismaken met de rijke natuur en historie van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.

Zaterdag 19 oktober wordt de beleefweek feestelijk geopend met zoveel mogelijk kinderen en hun (groot)ouders om 11.00 uur bij Kasteel Groeneveld in Baarn. Wethouder Erwin Jansma geeft het startschot voor de speurtocht Ben de Boomwachter op het landgoed. Uit het BEN-boek (een reuze-boomboek) zijn de materialen verdwenen die Ben gebruikt om de bomen te verzorgen. Wat volgt is een leuke en spannende zoektocht door het park. Op elke plek is een opdracht voor de kinderen die ze in een werkboekje kunnen zetten en een leuk weetje of achtergrondinformatie voor volwassenen.

Tijdens de Beleefweek worden er in het hele Nationaal Park elke dag meerdere activiteiten georganiseerd. Zo kun je op zoek naar kabouters, ga je met herders schapenhoeden op de heide, ontdek je de Fabeltjeskrant & natuur bij Kasteel Groeneveld, volg je stoere workshops bij het Nationaal Militair Museum, speur je met een gids naar de mooiste paddenstoelen, ontdek je Woudenberg op de step en nog veel meer... Dankzij de actieve inbreng en medewerking van een groot aantal gastheren, ondernemers, landgoedeigenaren, terrein beherende organisaties, vrijwilligers, Provincie Utrecht en IVN Natuureducatie en het Regionaal Bureau Toerisme (RBT) Heuvelrug & Vallei belooft het een onvergetelijke week te worden.

Het complete programma met meer dan 30 activiteiten is te vinden op www.np-utrechtseheuvelrug.nl/beleefweek2019


Naast dat de Beleefweek ontzettend leuk is, is de natuur ook nog eens heel gezond voor kinderen. Het Nationaal Park is een veilige en aantrekkelijke plek voor kinderen om meer te bewegen en gevarieerd te spelen. Dit stimuleert de ontwikkeling van motorische vaardigheden en vermindert de kans op overgewicht. Daarnaast kan meer tijd in de natuur er ook voor zorgen dat kinderen zich beter kunnen concentreren en ontspannen. Met de Beleefweek wilt het Nationaal Park kinderen en hun (groot)ouders het Nationaal Park laten (her) ontdekken en inspireren om meer de natuur in te trekken.

NATIONAAL PARK UTRECHTSE HEUVELRUG De Utrechtse Heuvelrug is het op één na grootste bosgebied van Nederland. Samen beslaan de Utrechtse Heuvelrug en haar flanken circa 40.000 hectare, met afwisselend loof- en naaldbossen, heidevelden, waardevol cultuurlandschap, uitgestrekte weiden, 106 landgoederen en buitenplaatsen en cultureel erfgoed. Het zuidelijk deel van de Heuvelrug, (ca. 10.000 hectare), vormt sinds 2003 het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Natuurorganisaties, landgoedeigenaren, boswachters en duizenden vrijwilligers zorgen elke dag voor de natuur en het erfgoed in dit gebied.

Kijk voor meer informatie over Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug op: www.np-utrechtseheuvelrug.nl.