• Straatverkoop van lekkernijen door tweedeklassers van het Griftland College.

    Griftland College

Actiedag Griftland College voor Holland4ALS

BAARN/SOEST De herfstvakantie staat voor de deur. Op de vrijdag daarvoor organiseert het Griftland College traditiegetrouw een Actiedag voor alle tweede klassen. De Actiedag vindt plaats op vrijdag 19 oktober van 09.00 tot 13.00 uur. Op deze manier ervaren leerlingen hoe waardevol het is om zich in te zetten voor mensen die hulp nodig hebben. Deze maatschappelijke betrokkenheid past goed bij de identiteit van de school. Een ochtend lang spannen de tweedeklassers zich in voor het evenement Holland4ALS.

Wat zal het publiek merken van deze Actiedag? Op vrijdag 19 oktober van 09.00 tot 13.00 uur zult u in veel winkelstraten in Soest, Baarn en Bunschoten leerlingen tegenkomen die u een kopje koffie of andere lekkernijen te koop aanbieden, uw winkelkar willen terugzetten, muziek maken, enzovoorts. Alle inkomsten zijn ten bate van het goede doel. Als spelregels voor de leerlingen geldt dat zij in een groepje werken; individuele activiteiten en ook collecteren zijn niet toegestaan, de leerlingen moeten daadwerkelijk een 'prestatie' leveren.

Aangezien het Griftland College het belangrijk vindt om haar maatschappelijke rol vorm te geven samen met leerlingen, omarmt de school iedere vier jaar een goed doel op grootse wijze. Na de succesvolle deelname aan Alpe d'HuZes in 2011 en de RopaRun in 2015, is er dit jaar gekozen voor Holland4ALS. Dit jaarlijkse grote sportevenement vindt plaats op 30 en 31 mei 2019: in teamverband moeten deelnemers binnen 24 uur 330 km. afleggen tussen de start in Groningen en de finish in Soest in vier disciplines: 5 km. zwemmen, 150 km. fietsen, 150 km. hardlopen en 25 km. kanoën. Het Griftland College heeft zich hiervoor met een team van leerlingen en medewerkers aangemeld, met als streefbedrag een bedrag van 25.000 euro voor dit goede doel.

Middels dit evenement wordt geld opgehaald, om hulpmiddelen voor ALS-patiënten aan te kunnen schaffen. ALS is een ernstige en invaliderende aandoening van het zenuwstelsel. Hoop op een toekomst - met een gemiddelde levensverwachting van 3 tot 5 jaar na de eerste symptomen - is er voor deze 1500 patiënten die ons land telt nog niet.?

De stichting achter het evenement Holland4ALS is 'stichting Zoalsjan', opgericht door de in 2017 aan ALS overleden bekende Soester Jan Jager. Hij had als doel ervoor te zorgen dat ALS-patiënten zo lang mogelijk in een comfortabele thuisomgeving kunnen genieten, voor de hun resterende tijd. De stichting wil daarmee de kwaliteit van leven van ALS-patiënten verhogen.

Naast de inzet voor het goede doel is de Actiedag voor de tweede klassen van het Griftland natuurlijk ook een gezellige activiteit, die goed is voor de groepsvorming en die voor de leerlingen een welkome onderbreking is van de dagelijkse schoolpraktijk. Het Griftland College hoopt op een succesvolle dag met ruime medewerking van winkeliers, klanten van de winkelcentra, ouders van de leerlingen én het weer…