• Thomas Berge zaterdag in actie op de Brinkstraat.

    Baarnsche Courant

Écoutez trakteert op Thomas Berge

BAARN De stem van Thomas Berge schalt zaterdagmiddag door de Brinkstraat. Hoorcentrum Écoutez trakteert. Het zonnetje schijnt net even en het publiek is enthousiast. Het is de finale van de nationale hoor-tweedaagse.

Met een uitgekiend programma, tot in de puntjes verzorgd, weten de zussen Ilse en Lisette Kolenbrander van Écoutez de schijnwerper twee dagen op het horen te leggen. Het begin vrijdag met prachtige zang van mezzosopraan Mylou Mazali en eindigt zaterdag met Thomas Berge. Voor iedereen wat wils.

Ilse en Lisette hebben een missie. Mensen wachten tot ze op hoge leeftijd ernstige gehoorhinder ondervinden en stappen dan pas bij de hoorspecialist naar binnen. Dat moet anders. De drempel moet omlaag, kom eens praten als je nog nauwelijks problemen hebt.

Dat vinden mensen maar moeilijk. Bij een hoorapparaat denken ze aan een enorm apparaat dat te pas en te onpas begint te piepen.

Burgemeester Mark Röell die vrijdag de opening van een speciaal Hoorlab verricht, hoort ook wel een beetje tot die categorie. Verbaasd is hij als Lisette twee minuscule apparaatjes in zijn oor laat verdwijnen. Met een speciale app kan ze de toestelletjes helemaal inregelen.

Ilse: ,,De techniek staat nergens meer voor. De nieuwe generatie hoortoestellen is baanbrekend. Wij willen veel meer de nadruk leggen op wat het betekent als je minder gaat horen. Niet alleen voor jou, maar zeker ook voor je partner en voor je omgeving. In ons nieuwe Hoorlab kun je alles zelf ervaren."

Het lab beslaat bijna de helft van de winkel en is een soort huiskamer vol technisch vernuft. Je kunt er verschillende hooroplossingen testen en vergelijken. Het bijzondere van het Hoorlab is dat ook de partner, het kind of een kennis van de slechthorende kan ervaren wat gehoorverlies betekent. Zo hopen Ilse en Lisette bij te dragen aan het begrip voor de slechthorende.

De zussen zijn het stralende middelpunt op beide dagen. Ilse woont in New York, waar ze nieuwe Écoutez' aan het opzetten is. Ze komt eens in de twee maanden naar Baarn. Lisette is met haar team het aanspreekpunt in Baarn.

ARIA De opening van het Hoorlab staat als een huis. Dat begint al bij de verwelkoming van de burgemeester waarvoor Mylou Mazali speciaal een aria voor heeft herschreven. De burgemeester moet er een beetje van blozen. De lezing van psycholoog René van der Wilk over slecht horen is direct uitverkocht. In de winkel is een kleine expositie van oud-KNO-arts dr T. van der Wal over 'Horen door de jaren heen' inclusief de oude toeter voor aan je oren.

Marvin Hoogerweg laat de nieuwe generatie hoortoestellen zien. Als het dan toch moet, dan maar van alle gemakken voorzien. De apparaatjes staan rechtstreeks in contact met telefoon, tablet en televisie. Bij één klant zijn ze zo geprogrammeerd dat wanneer hij ze 's ochtends in zijn oor doet, de buitentemperatuur wordt gemeten. Is die onder de nul graden dan wordt vervolgens automatisch de stoelverwarming van zijn auto ingeschakeld.

Écoutez is geen keten, maar een familiebedrijf. Het innovatieve bedrijf in hoortechniek is 20 jaar geleden gestart door de zussen Kolenbrander. Ilse is vooral het zakelijk brein met ambities in de USA, terwijl Lisette altijd aan het speuren is naar het nieuwste van het nieuwste. ,,Er is veel meer mogelijk dan klanten, huisartsen en KNO-artsen weten", aldus Lisette.

Eugene Leenders