• Presentatie Van Houtem

    Annemarie van de Beek

Onderhandelingsgoeroe train leden Baarns Ondernemers Netwerk

13-02-2020, 15:54 | Lezersnieuws | Pieter Miedema

Wie de komende tijd moet onderhandelen met een lid van het Baarns Ondernemers Netwerk (BON) kan zijn knopen tellen. De leden werden maandag getraind in onderhandelingstechnieken door onderhandelingsgoeroe George van Houtem. George is verbonden aan het HCG onderhandelingsinstituut, auteur van de bestseller De Dirty Tricks van het onderhandelen en is professioneel onderhandelaar.

Van Houtem trapte af met een college over de theorie van het onderhandelingsproces. Het onderscheid tussen congruente, distributieve en integratieve kwesties kwam aan de orde. Verder het belang van het psychologische anker. Onder welke omstandigheden is het belangrijk om zelf het openingsbod te doen en wanneer kan je dit beter aan de ander laten? De theorie werd hierna in praktijk gebracht in een praktijkopdracht. De Baarnse ondernemers gingen in koppels de onderhandelingsstrijd aan. Hierbij bleek dat het belangrijk is om de gemeenschappelijke belangen goed in kaart te brengen en vooral niet te veel argumenten te gebruiken om je punt te maken.

Van Houtem eindigde met zijn Dirty Tricks, de vuile trucjes van het onderhandelen. De avond werd afgesloten met drankjes een overheerlijk Italiaans buffet. Weer een leerzame topavond bij het BON.