Zonnepanelen op zoutloods is een fiasco

02-12-2019, 17:53 | Lezersnieuws | Jan Herling

Helaas moet ik het artikel in de Baarnsche Courant van 2-12-2019 omtrent de zonnepanelen op de zoutloods van Rijkswaterstaat behoorlijk nuanceren.

De levering van energie zou al in 2018 plaats vinden, maar is vele maanden vertraagd. Op 3 april 2019 is er eindelijk begonnen met levering van zonne-energie aan Stedin. Het blijkt nu, na 8 maanden, dat de door Stedin ge-administreerde energie 32 % lager is dan daadwerkelijk aan Stedin geleverd. De vraag is of dat administratief nog gecorrigeerd kan worden.

De Pauluskerk heeft ook pech gehad. Het grootste voordeel voor de leden die in zonnepanelen hebben ge-investeerd zit hem in de teruggave van de energiebelasting. Hier heeft de Pauluskerk niets aan, want dat hoefden zij sowieso al niet te betalen. Het enige lichtpuntje is nog wat opbrengst uit de verkoop van de energie aan Stedin. Dit zal niet veel opleveren. Iets tussen de 4 en 5 cent per kWh verwacht ik.

Oorspronkelijk was gerekend met 8,5 cent per kWh, maar ik heb vernomen dat dit lang niet ontvangen gaat worden door de coöperatie. 

Het is duidelijk dat het bestuur van Onze Zon Baarn met enorme problemen geconfronteerd wordt. Graag wil ik benadrukken dat dit bestuur in een slecht rijdende trein gestapt is en nu weliswaar verantwoordeljk is, maar voor een groot deel geen blaam treft.

Omdat het een coöperatie betreft, zijn alle 97 leden nu de dupe van dit debacel. Terugverdientijd van ongeveer 6 jaar, zoals dat voor particuliere bezitters van zonnepanelen het belangrijkste argument is, geldt hier zeker niet. Reken maar op 10 tot 15 jaar. Als tenminste de verrekening met Stedin voor elkaar komt.

Gelukkig staat de rente op een laag niveau, dus de meeste deelnemers zullen wel denken: Ach het is voor een goed doel.