• Gea de Hoop bij de opgehangen BuurtAED

    A. Houwink

BuurtAED-actie in Transvaal groot succes

30-03-2020, 15:25 | Lezersnieuws | Gea de Hoop

Baarn, 30 maart 2020 - In Transvaal hangt sinds vandaag een AED in de Nassaulaan. De buren hielden samen een inzamelactie voor een AED, via het platform BuurtAED.nl van de Hartstichting. De actie was een groot succes, de buurt haalde binnen 2 weken voldoende geld op om de AED met bijpassende buitenkast te kopen.

 

Initiatiefnemer van de actie Gea de Hoop: “Al jarenlang volg ik elk jaar trouw de reanimatiecursus en heb in die jaren het redding percentage flink omhoog zien gaan. Een paar weken geleden kreeg ik weer een oproep voor een reanimatie net buiten onze buurt. Bij ons in Transvaal bleek geen AED aanwezig te zijn, die dag en nacht beschikbaar is. Vandaar dat ik deze actie ben begonnen. Ik ben trots op onze buurt dat we zo snel het totale bedrag bij elkaar hebben gekregen. In deze ingewikkelde tijd moeten we laten zien dat we er zijn voor onze buurtgenoten en niet alleen met een AED.”

Elk jaar krijgen zo’n 17.000 mensen in Nederland een hartstilstand buiten het ziekenhuis. In 70% van de gevallen vindt zo’n hartstilstand thuis plaats. De kans op overleven is het grootst als binnen 6 minuten gestart wordt met reanimeren en een AED wordt ingezet. Het lukt de ambulance meestal niet om binnen die tijd aanwezig te zijn bij het slachtoffer. Daarom is het belangrijk dat er in elke buurt een AED aanwezig is.

 

Om van heel Nederland zo’n ‘6-minutenzone’ te maken zijn 30.000 AED’s nodig die dag en nacht beschikbaar zijn en staan aangemeld bij oproepsysteem HartslagNu. Op dit moment zijn in Nederland 15.000 AED’s aangemeld bij het oproepsysteem, waarvan er 10.000 dag en nacht beschikbaar zijn. Deze BuurtAED-actie draagt bij aan het realiseren van deze landelijke 6-minutenzone.

 

Lees meer en kijk wat jij kunt doen op www.buurtaed.nl