• Boek Vincent was onze broer.

    els knoope

Baarn & Soesterberg in de hoofdrol

13-11-2019, 19:01 | Lezersnieuws | els

Bij veel mensen zal het niet bekend zijn dat Vincent van Gogh Baarn heeft bezocht. Zo schrijft hij op 21 mei 1877, gisteren (Zondag)middag ben ik met Oom Jan naar Baarn geweest, wat is het daar mooi, wij wandelden in de lanen van sparren en beuken in het bosch en zagen de zon ondergaan achter het eikenhakhout.

Ook de vader van Vincent, dominee van Gogh bezocht Baarn geregeld om op bezoek te gaan bij zijn broer Cor. Zo schrijft dominee van Gogh aan zijn zoon Theo: Toen ging ik naar Baarn en bleef een dag. Het is daar heel, heel mooi. Oom Cor laat een prachtig huis bouwen. Zul jij op een dag ook zo’n succes van jezelf maken? Maar daar hoeven we nu nog niet bij stil te staan.

Oom Cor woonde in villa JoVinDa. (genoemd naar zijn kinderen Johanna, Vincent en Daniël.) De villa stond op de hoek van de Prins Hendriklaan en Amalialaan.

Lies van Gogh, de zus van Vincent vertrok in februari 1880 naar Soesterberg en ging werken in villa Eikenhorst aan de Amersfoortseweg. Daar woonden, in een imposante villa, de familie du Quesne van Bruchem. Louise de vrouw des huizes had borstkanker. Lies kreeg de zorg voor de vier kleine kinderen,  Philippe (7), Roosje (5) Nico (4) en Louis (3) en tevens zorgde zij voor Louise.

Lies kon erg goed opschieten met de kinderen en naar later bleek ook met de heer des huizes. Zij raakt namelijk zwanger van hem.

Later verhuist Lies naar Baarn en gaat wonen in Villa Edgardina aan de Dalweg in Baarn. Zowel in Eikenhorst als in villa Edgardina spelen zich grote drama’s af. Welke rampspoed? Dat kunt u lezen in het boek: Vincent was onze broer, geschreven door Els Knoope..