Vuurwerkterreur Zandvoortweg

01-01-2019, 13:06 | Lezersnieuws | Gerco

"Met vreugdevuur het nieuwe jaar in" meldt het Jaaroverzicht van de BC bij Januari 2018. "De bewoners van de Thorbeckelaan ontstaken een vuur op straat om het nieuwe jaar in te luiden". Ik ben benieuwd wat de kop voor Januari 2019 zal worden. "Zwaar en lang vuurwerk teistert bewoners Zandvoortweg" lijkt me wel passend. Vanaf 18.00 uur (het tijdstip waarvanaf officieel vuurwerk mag worden ontstoken) tot ver na 02.00 uur werd vanaf dezelfde plek onophoudelijk zwaar vuurwerk afgestoken (dat is dus meer dan acht uur lang). Ik heb niets tegen een paar uurtjes mooi vuurwerk rond de jaarwisseling maar dit was pure terreur. De donderslagen volgden elkaar in hoog tempo op, het is een wonder dat de ruiten van onze woningen nog heel zijn. Hele dozen gingen er doorheen en net als je dacht: nu is de voorraad wel op, kwam er weer een nieuwe bommenregen. Het leek wel oorlog!

Wat me bijzonder tegenvalt, is dat iemand meent zijn buurtbewoners te kunnen opzadelen met een dergelijke lawaaiterreur, zonder ook maar enige waarschuwing vooraf. Zonder rekening te houden met zieke mensen die dit soort explosies niet verdragen, zonder rekening te houden met huisdieren.

Wat me nog meer tegenvalt, is dat de Politie niet één keer is langsgereden en corrigerend is opgetreden. Voor het afsteken van vuurwerk zijn regels opgesteld, niet alleen een tijdbestek waarbinnen het mag, maar óók een geluidslimiet. Het is teleurstellend te constateren dat deze regels in Baarn totaal niet worden gehandhaafd. De enkele politieauto die door het centrum reed en groepen jongeren al ver vóór het toegestane tijdstip vuurwerk zag afsteken, reed gewoon voorbij. Handhaving is in Baarn een gotspe geworden. Je kunt rustig append op de fiets (zonder licht) over straat slingeren, je auto half op de stoep zetten, met 80 km/u door een woonwijk scheuren (gebeurt hier dagelijks) en honderden kilo's vuurwerk opslaan en afsteken zonder dat er een haan naar kraait.

(Een verontruste bewoner van de Zandvoortweg)