• De Bermbrigade met Tsjechische gasten

    Arlyanne Kuipers

Vele (Tsjechische) handen maken licht werk voor de Bermbrigade

04-05-2019, 17:16 | Lezersnieuws | Maurice

De Bermbrigade kreeg op zaterdag 4 mei gezelschap van een grote groep Tsjechische gasten. De Tsjechen waren deze week te gast in het kader van een uitwisseling met de Baarnse partnergemeente Velké Mezirící. De uitwisseling stond in het teken van duurzaamheid. Samen werd een recordhoeveelheid zwerfafval opgeruimd.

Ter gelegenheid van de dodenherdenking dezelfde avond ruimde de groep op en rond de route van de Brink naar het Stationsplein al het zwerfafval op. Zo werd het Baarnse centrum, de Pekingtuin en de omgeving van het station ontdaan van zo’n 93 kilo afval. Voor de Bermbrigade is dat opnieuw een nieuw record. Door de Tsjechische bijdrage werd er met ruim veertig mensen opgeruimd. Ook dat was een nieuw hoogtepunt voor de Baarnse opruimers.

Naast de gebruikelijke sigarettenpeuken, snoeppapiertjes, drankblikjes en -flesjes werd er op één locatie ook ruim zeventig zogenaamde lachgaspatronen gevonden. Daarnaast behoorde een grote hoeveelheid stroopwafels, bedoeld voor deelnemers aan een grote loterij, tot de gevonden buit van de Bermbrigade.

De Baarnse Bermbrigade gaat elke eerste zaterdag van de maand op pad. Er wordt elke keer één uur ergens in de gemeente Baarn zwerfafval opgeruimd. Een kleine moeite met grote impact. Om kwart voor tien wordt er verzameld op de Brink vanwaar er naar de opruimlocatie wordt gefietst. Iedereen is welkom mee te helpen. Aanmelden mag via Facebook of Twitter, maar is niet per se nodig.