• Nog extra oefenen voor aanvang

    Oda Cremer

Scouting Baarn levert bijdrage aan Dodenherdenking

05-05-2019, 14:39 | Lezersnieuws | Scouting

Afgelopen 4 mei hebben de 3 scoutinggroepen van Baarn weer hun jaarlijkse bijdrage geleverd aan de Dodenherdenking. Merhula, Ernst van Kempen en Mango Kwane Wilco Jiskoot vinden het belangrijk om een bijdrage te leveren aan de Dodenherdenking bij het monument op het station in de eigen gemeente. Scouts voelen zich betrokken bij de maatschappij en leveren hun bijdrage aan de samenleving, onder andere door middel van het helpen bij maatschappelijke activiteiten. Op deze manier krijgen scouts de kans om zich persoonlijk te ontwikkelen.

 

De scouts ondersteunen de gemeente door op Koningsdag mee te helpen bij de kinderspelen en op 4 mei mee te helpen met de ceremonie en hier met de groepen bij aanwezig te zijn. Scouts van de 3 groepen helpen afwisselend met de vlagceremonie. Dit wordt een paar dagen van te voren goed geoefend o.l.v. René Stroo samen met Erick van Wijngaarden, want het is een vast protocol wat gevolgd moet worden. René doet dit al jaren met veel verve en heeft ook goed contact met het 4-5 mei comité.

Ook staan er ieder jaar meerdere scouts van de drie groepen op wacht bij het monument. De rest van de leden van de groepen lopen, gemengd op leeftijdsgroep (vanaf 7 jaar), bij de genodigden mee met de stille tocht en leggen bloemen bij het monument. De laatste jaren leggen de drie groepen een rood, een wit en een blauw bloemstuk neer. Ze worden in de volgorde van de Nederlandse vlag neergelegd. De 3 Baarnse groepen zijn allen verschillend, maar samen zijn ze 1 in Scouting en dat laten ze dan ook zien bij de herdenking. Vandaar ook de symboliek in de bloemen.

Ook worden er bij de plaquette met gevallenen en bij het joods monument een rood-wit-blauw boeket gelegd. EvK en MKWJ zijn beide betrokken bij twee van de namen van oud verzetsstrijders die op de plaquette staan, nl. Wilco Jiskoot (oud lid van de MKWJ) en Ernst van Kempen (Naamgever van de groep).

Op veel plaatsen in Nederland zijn scouts betrokken bij de Dodenherdenking op 4 mei. Zij spelen hierbij al jaren een ceremoniële rol. Jaarlijks zijn ook zo’n 60 scouts betrokken bij de Nationale Herdenking op de Dam. Zij komen elk jaar uit een andere provincie.

 

Scouting Baarn ondersteunt al vele jaren bij Dodenherdenking. Zij zijn niet van plan om hier binnenkort mee te stoppen. “Wij leren onze leden hiermee om stil te staan bij het feit dat wij in vrijheid kunnen leven en vinden het belangrijk bij deze ceremonie onze bijdrage te mogen leveren”, aldus Emmy Schaap , pr commissielid Scouting Baarn.