• Recordopbrengst voor Holland4ALS

    Jaap vd Broek

Recordopbrengst Holland4ALS

14-05-2018, 13:57 | Lezersnieuws | Peter

SOEST – Met een kleine 200 sporters van 18 tot 78 jaar, verdeeld over twaalf teams een estafette van 330 kilometer volbrengen en daarmee bijna 280.000 euro voor Stichting ZoalsJan ophalen. Zwemmend, hardlopend, fietsend en kanoënd werden records verbroken en persoonlijke doelstellingen gehaald.   

Kano

De laatste horde van de estafette Groningen-Soest ligt in de Eem. De deelnemers stappen vrijdag in de kano om totaal 25 kilometer af te leggen. Geen eenvoudige opgave voor de sportievelingen die de afgelopen 24 uur in estafettevorm al vijf kilometer zwemmen, 150 kilometer fietsen en 150 kilometer hardlopen hebben afgelegd.

Nadat de deelnemers uit de kano zijn geklommen wandelen ze naar het zonovergoten terrein van VVZ’49. Met high fives worden de sportievelingen als helden onthaald.

Gorrit-Jan Blonk is directeur van de landelijke stichting ALS: ,,Vorig jaar overleed Jan Jager en vorige week ontviel ons Jan Kramer, de voorzitter van de patiëntenvereniging. De afgelopen 24 uur hebben bij velen gestaan in het teken gestaan van Jan en Jan. Ik heb mij laten overhalen om dit jaar mee te doen. Al deze mensen hebben een fantastische prestatie neergezet en heel veel moeten doen en moeten laten om dit voor elkaar te krijgen. Maar dat staat niet in verhouding tot wat deze mensen hebben moeten meemaken.”

Cheque

Dan wordt Blonk naar voren geroepen. Hij krijgt van Wout Middelman van Stichting ZoalsJan en Kees van den Hout van Holland4ALS een cheque overhandigd. De totale opbrengst van € 278.783,00 zorgt voor verwondering, bewondering en gejuich. Meino Zandwijk is voorzitter van de Stichting ZoalsJan. ,,Volgend jaar proberen wij met maximaal 24 teams Holland4ALS te organiseren. Wil je nog groter worden dan moet je op meerdere locaties, bijvoorbeeld in Limburg of Zeeland, starten. Van de opbrengst van Holland4ALS heeft onze stichting al meer dan 200.000 besteed aan faciliteiten voor ALS-patiënten. Denk daarbij aan sta-op-stoelen en bussen.”

Olievlek

Ans van den Berg lijdt al drie jaar aan ALS. Zij ontvangt vandaag een van de bussen die aangeschaft zijn met het opgehaalde geld. Voor de overhandiging is zij met haar man Lou uit Zuid-Limburg afgereisd. Lou is vol bewondering over de actiebereidheid in Soest. ,,Fantastisch zoals dat hier georganiseerd wordt. Het leeft hier veel meer dan in Limburg. In onze regio moeten we ook mensen optrommelen. Er is altijd wel iemand in je omgeving die aan deze vreselijke ziekte lijdt. Acties zoal deze moeten als een olievlek over het land verspreid worden.”

Knipoog

Jord Jager blaast na de inspanningen uit en geniet van een biertje. Hij heeft aan de estafette meegedaan met het team JBV.  De zoon van Jan Jager was optimaal gemotiveerd. ,, Ik heb meegemaakt hoe hard en verdrietig de ziekte ALS kan zijn. Aan de andere kant heb ik ook ervaren hoe ongelofelijk trots een glimlach van een ALS-patiënt mij maakt. Er is bijna 280.000 euro opgehaald. Bizar toch, zo’n bedrag! Vannacht keken we met ons team naar de sterrenhemel. Ik ben niet echt gelovig, maar het was alsof mijn vader een knipoog gaf. Met deze actie leeft hij voort bij iedereen.”