Potentiele Baarnse huizenkopers opgelet! Weg is weg !

18-01-2019, 11:22 | Lezersnieuws | Franklin

Binnen onze mooie gemeente is, zoals in ook veel andere gemeenten, een tekort aan woningen.

Onze gemeente timmert hard aan de weg om nieuwe woningen binnen de gemeente te laten bouwen. Als klankbord groepslid ben ik betrokken bij twee projecten genaamd de “Drakentuin” op het voormalige Montinischool terrein en de “Elly J. Meijertuin” op het voormalige Gaspard de Coligny terrein. Tijdens de laatste klankbord vergadering heb ik aan de projectontwikkelaar BPD gevraagd of er voor de koopwoningen een afspraak is met de gemeente dat de Baarnse bevolking voorrang krijgt bij het kopen van de te bouwen koopwoningen. Het antwoord daarop is nee. BPD geeft aan dat de eerste prioriteit is om de woningen te verkopen. Aan wie of wat is niet van belang. Dat vind ik begrijpelijk want het is tenslotte een commerciële organisatie die ook de kost moet verdienen. Het beleid is dan ook “wie het eerst komt wie het eerst maalt”. Of je nu uit Rotterdam of Groningen komt als je je voor een Baarse familie op de website weet aan te melden heb je voorrang. Zo simpel is op dit moment de procedure. Men geeft aan daar ook niet vanaf te willen wijken. Er is geen overeenkomst met de gemeente over een beleid voor de verkoop van de nieuwe woningen. Ik ben van mening dat we Baarnse inwoners en hun gezinnen voorrang moeten geven in het verkoopproces. De reden is dat op dit moment Baarnaars, jong en oud, tegen hun wil hun geliefde dorp moeten verlaten omdat er niets te koop is. Het lijkt mij logisch dat de gemeente vanuit een sociale verantwoordelijkheid haar inwoners zoveel mogelijk de kans moet bieden om binnen het dorp te kunnen blijven wonen. Als toppunt heeft BPD besloten om een Soester makelaar aan te stellen voor de verkoop van de woningen. Dit zal zeker niet meewerken in het huidige beleid om woningen aan Baarnaars toegewezen te krijgen omdat de betrokken makelaar voorkennis heeft en wellicht op dit moment zijn Soester clienten al aan het voorbereiden is op de komende inschrijving.

Het is nu dus tijd voor de Baarnse burgers om in actie te komen voor het te laat is ! Wat kan je doen?

Hou de site van BPD nauwlettend in de gaten en schrijf je in zodra de inschrijving opent. Er is geen koopverplichting maar je staat wel vooraan in de rij! Afzeggen is net zo makkelijk als inschrijven! Laten we ervoor zorgen dat de eerste 1000 inschrijvingen bij Baarnaars liggen.
Stuur de betrokken gemeente wethouder jansma een mail met het verzoek om een beleid voor deze projecten af te dwingen waarin Baarnse inwoners of families voorrang hebben op mensen van buiten de gemeente als morele verplichting naar haar burgers die graag in Baarn willen blijven wonen. Vereis in je mail een schriftelijk antwoord!  erwin.jansma@baarn.nl
Blijf artikelen naar de Baarsche Courant sturen waarin we deze situatie aankaarten en ruchtbaarheid geven. Het moet op de Baarse  agenda blijven.

Tot slot wil ik benadrukken dat ik geen verwijten richting BPD omdat die nu eenmaal doet wat een commercieel bedrijf moet doen. Geld verdienen om te kunnen blijven voortbestaan.

De gemeente Baarn dient hier nu voor haar burgers te gaan staan! Het is tenslotte gemeentegrond die verkocht gaat worden. Dat is indirect tenslotte toch ook grond van de Baarnse burgers………

Actie geeft reactie!  Baarnse burgers, het is NU tijd om actie te nemen voor het te laat is!

Franklin Koppen

Baarn