• Maria Genova, journalist, vertelt over digitale veiligheid

    Griftland College

Ouderavond Griftland College: Hoe wordt én blijft een leerling digitaal veilig?

18-03-2019, 16:15 | Lezersnieuws | Chantal

Het Griftland College doet veel aan ouderparticipatie. De ouderraad van de school organiseert jaarlijks een thema-avond waarbij een actueel onderwerp wordt behandeld dat ouders, jongeren en de school raakt. Afgelopen donderdagavond stond ‘digitale veiligheid’ op de agenda. Hoe wordt én blijft de jeugd digitaal veilig? Wat betekent phishing, nepnieuws, privacy, digitale beveiliging en sexting voor deze veiligheid? De presentatie werd gedaan door Maria Genova, journalist, en Paul Kool, docent ICT&Media op het Griftland College.

Maria Genova schetste welke bedreigingen er allemaal op de loer liggen, hoe vaak deze voorkomen, hoe je ze kunt ontdekken en ze gaf tips om je tegen deze bedreigingen te beschermen. Met video’s werd zichtbaar gemaakt hoe hackers te werk gaan en hoe veel gegevens van ons via internet bekend zijn. Verder beantwoordde ze, op humoristische wijze, de vele vragen uit de zaal.

Paul Kool gaf een kort overzicht hoe het Griftland College leerlingen leert omgaan met internet, telefoons en computers. Aan de hand van het project ‘True or Lie?’ maken leerlingen een presentatie over een onderwerp en zoeken zij via het web naar artikelen en filmpjes. Ze ervaren hoe je nep van echt nieuws onderscheidt, leren over veilig internetgebruik, hackers en virussen, cyberpesten, sexting en sociale media en hebben de ruimte om kritische vragen stellen.

Centrale boodschap van Maria Genova: jongeren zijn onbevangen, weten eigenlijk niet beter. Ouders zijn vaak onbekend met de in en outs en ook wat huiverig. De belangrijkste tips van de avond: verander regelmatig je wachtwoord, hoe maak je je wachtwoord veilig, installeer updates meteen (ze zijn er niet voor niets) en vraag je kinderen niet alleen hoe het op school was, maar ook ‘hoe was het op internet’? Kortom, een interessante avond over digitale veiligheid.