• Il Dolce Conforto met Miriam Feuersinger (2e van links)

    Thomas Radlwimmer

Oostenrijkse top-sopraan Miriam Feuersinger in Baarnse Paaskerk

13-01-2019, 17:24 | Lezersnieuws | kees

Na een prachtige avond met het Castello Consort op zaterdag 12 januari jl. vormt zaterdagavond 16 februari 2019 de aan de Baarnse Oude Utrechtseweg gelegen Paaskerk opnieuw de plek waar je als liefhebber van barokmuziek bij wil zijn. Dan biedt de kerk een podium aan de fameuze Oostenrijkse sopraan Miriam Feuersinger. Samen met het Oostenrijkse ensemble Il Dolce Conforto van en met de bespeelster van de psalterion, Franziska Fleischanderl, brengt zij het programma ‘Sacred Salterio’, met in hoofdzaak 18e eeuwse lijdensmuziek van de hand van nu onbekende Italiaanse meesters.

In augustus 2015 concerteerde de Oostenrijkse sopraan Miriam Feuersinger samen met het Capricornus Consort Basel ook in de Baarnse Paaskerk. Dat was een groot succes waar de vele bezoekers nog met warme gevoelens aan terug zullen denken. Zij behoeven geen verdere aansporing om ook dit concert van de zangeres bij te wonen. Was u er niet bij, en wilt u er achter komen wat u de 16e februari in de Paaskerk kunt verwachten, dan geeft de organiserende Stichting Kunst & Cultuur Baarn u het advies de YouTube-registratie van één van de in Baarn uit te voeren werken te beluisteren. (https://youtu.be/YuJetp5RvAI) U krijgt dan een goede indruk van de muziek van een aantal nu onbekende Italiaanse componisten welke die avond zal weerklinken in de Paaskerk. Niet alleen zal de stem van Miriam Feuersinger u bekoren, ook de wijze waarop Franziska Fleischanderl een lans breekt voor de psalterion, het barokke equivalent van het moderne hakkebord. Het instrument wordt bespeeld met twee in de hand gehouden hamers. In de barokperiode was het instrument vooral in Italië bijzonder geliefd. Maar ook elders in Europa was de psalterion graag gehoord. Zo bevindt zich in de collectie van het Rijksmuseum een in 1769 door Antonio Battaglia gebouwde psalterion die ooit eigendom was van stadhouder Willem V.

Meer informatie over het optreden van Miriam Feuersinger in de Baarnse paaskerk leest u op de website www.preludeklassiekemuziek.nl