• van heemstralaan

    sjoerd

Eindelijk 30km zone aan de van Heemstralaan in Baarn – een klucht over “RaceBaa(r)n”

12-09-2018, 19:19 | Lezersnieuws | Sjoerd

Onze diepste wens gaat in vervulling, een 30 km zone aan de van Heemstralaan. De laan die ook wel bij ons bekend staat als de “RaceBaa(r)n van Monte Carlo”. 

 

Lekker jakkeren binnendoor, want niemand legt je een strobreed in de weg.  En dan door die scherpe bocht even de wegligging testen, net van de autosnelweg af, door Baarn heen dezelfde snelheid aanhouden.  “Vorstelijk Baarn”, daar heb ik niks mee. Allemaal gezever (Vlaams-Nederlands) van vroeger. Het is nu “RaceBaarn”, nieuwe tijd man. 

In het bijzonder om 7 uur ‘s morgens wachten we met zijn allen op de eerste waaghalzen die denken ongezien met 100 km langs onze huizen te scheren. En wat denkt u van 22 uur ’s avonds nog even snelheid maken want moeke zit thuis op mij te wachten. Er is dan toch niemand te zien in velden of wegen, dus kun je mooi doen waar je zin in hebt. Gas geven.  Binnendoor naar Soest. Je mag toch anders niks meer in dit land? 

 

Zoveel huizen staan er ook niet aan de van Heemstralaan, en de Eemnesserweg. Dat zal de gemeente wel gedacht hebben, toen het gehele inwonertal aan de van Heemstralaan een petitie indiende bij het College van B&W, vorig jaar. En ja we vonden het ook wel zaak de burgemeester erin te betrekken met een mooi persoonlijk schrijven. En dan ook de ambtenaar belast met verkeerszaken erin betrekken. Keurig. 

 

Joepie aan onze straat had al de stoute schoenen aangetrokken, en had met de ambtenaar een afspraakje gemaakt. Maar op alles wat hij namens ons allen vroeg, kreeg hij “nee” op het rekest. Niks met snelheidsmatiging, en al helemaal niks met onze grootse visie dat onze mooie van Heemstralaan een 30km zone moet worden. Weet u wel, machthebbers van de gemeente, zal Joepie hebben gezegd, dat onze straat ooit eens de hoofdas is geweest naar het landhuis Groeneveld? Er reden alleen koetsen en paarden op een zandweg, met dubbele rijen bomen aan weerszijden waartussen paarden konden lopen. Wilt u niet dat dit “vorstelijk Baarn” is in plaats van de bijnaam “RaceBaa(r)n”.

 

Nee, zal de ambtenaar gedacht hebben, ik ga straks met pensioen, en wil geen nieuwe projecten hebben. Dus kwam hij met  een verhaal. Hoor eens Joepie, ik heb u iets groots te vertellen. De Gemeent Baarn heeft van de Provincie een hele slimme technologie ter beschikking gekregen.  Dit is een radargestuurd snelheidsinformatiebord.  Ook wel bekend als de “Smiley”. Wij als gemeente plaatsen dit bord, 1 in aantal, iedere keer ergens anders. Dit is de beste oplossing. Verkeerstechnisch wetenschappelijk, onderbouwd, en Wageningen. Joepie werd overspoeld met “Smiley” wetenschap. 

 

Joepie wist even niet in welke klucht hij verzeild was geraakt, maar wilde niet het achterste van zijn tong laten zien.  Hij kwam terug bij zijn medebewoners, die vol spanning op hem zaten te wachten voor “feedback”. De verwachtingen waren hoog. Joepie is jurist en van oude adel –niet die benoemde adel maar echte- dus die valt wel goed bij Baarn denken ze.

 

Voordat Joepie terug gaat naar zijn mede-petitie indieners, belt hij nog met de landelijke politie in Baarn. Kunnen jullie structureel snelheidscontroles uitvoeren aan de van Heemstralaan. Je zult je ogen niet geloven hoeveel boetes je kunt innen. Joepie dacht hier wel hoog te scoren. De politieman deed er drie dagen over met een antwoord. Hij had met de verkeersambtenaar in Baarn gesproken….nee toch niet weer dacht Joepie. En de gemeente doet hier al wat aan met het inzetten van “Smileys”!

 

Hij doet zijn verslag. Jongens, ik denk we worden niet serieus genomen. De democratie bestaat niet meer, dat wisten we al. Kijk maar om je heen. Betrokkenheid, waar immers onze nieuwe Koning om vroeg in zijn eerste troonrede, dat wordt ook niet op prijs gesteld. Die ambtenaar stuurt ons naar huis met een “Smiley”. Dat is toch zo’n bord waar je even remt en dan daarna weer mooi doet waar je zin in hebt. Even schijnheilig braaf doen, en dan lekker door. Vele bewoners konden dat wel beamen, ja. Iedereen begon te lachen, en nog harder toen Joepie vertelde dat de gemeente de “Smiley” niet zelf had aangeschaft maar te leen heeft gekregen, ééntje. Baarn is een trotse gemeente. 

 

In achterkamertjes vragen de bewoners zich nu toch af, wat er dan in Baarn regeert. Het grote geld, decennialange relaties met aangetrouwde deze en gene. Moeten wij ons gaan storten in avondlijke avonturen met invloedrijke figuren in kroegen, kerken, en stijlvolle opkamers? We weten het nog niet. 

 

Wij aan de van Heemstralaan genieten van het 30km bord, met daaronder werk in uitvoering. Is dit misschien toch de opmaat naar onze diepste wens?