• De BMHV

    N. van Wijk

De BMHV trapt af naar een rookvrij sportterrein

10-04-2019, 21:16 | Lezersnieuws | Nathaly

De BMHV (Baarnse Mixed Hockey Vereniging) heeft de aftrap gegeven voor het invoeren van een rookvrij sportterrein. Sporten is gezond, terwijl (mee)roken schadelijk is voor de gezondheid. Roken en sport passen niet bij elkaar. Veel kinderen brengen een groot deel van hun vrije tijd door op de sportvereniging. Daarom vraagt de BMHV aan iedereen die op het sportterrein komt voortaan het terrein rookvrij te houden om kinderen het goede voorbeeld te geven. Hiermee wil De BMHV-kinderen beschermen tegen de verleiding van roken en het schadelijke meeroken.

Wat verandert er bij de BMHV? Iedereen is en blijft welkom op onze vereniging, ook rokers! Wel vraagt de BMHV de rokers om buiten het zicht van kinderen en buiten het terrein te roken. De plekken binnen het sportterrein, zoals langs de lijn en het terras zijn namelijk rookvrij op het moment dan onze jeugd op de velden is. De BMHV is altijd rookvrij in het clubhuis, onder de terrasoverkapping en langs de lijnen. Op de momenten dat de jeugd op de velden is, is het sportterrein geheel rookvrij. Op doordeweekse dagen na 20.30 uur en op zondag kan er buiten gerookt worden.

Zien roken, doet roken Als kinderen anderen zien roken lijkt dat normaal en misschien zelfs aantrekkelijk. Zeker als zij mensen zien roken naar wie zij opkijken zoals andere sporters, trainers en ouders. Zien roken, doet roken. Bestuurslid Nathaly van Wijk: Sporten en roken passen niet bij elkaar. We vinden het belangrijk om onze jeugd het goede voorbeeld te geven en ze te laten sporten in een gezonde omgeving. We merken dat onze leden het als positief ervaren dat wij ons hebben aangesloten bij “de rookvrije generatie”.

Hartstichting: rookvrije sportterreinen Roken speelt een belangrijke rol bij het krijgen van hart- en vaatziekten op latere leeftijd. Het initiatief van de BMHV sluit aan bij de beweging ‘op weg naar een Rookvrije Generatie’. Initiatiefnemers van deze beweging zijn de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds en inmiddels hebben vele partners zich aangesloten. Deze beweging werkt toe naar een samenleving waarin opgroeiende kinderen worden beschermd tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken.

Iedere week raken honderden kinderen in ons land verslaafd aan roken. Ieder kind is er één teveel. Het is nodig dat we samen het goede voorbeeld geven en de omgevingen waar kinderen veel komen rookvrij maken, zoals de sportomgeving. De Hartstichting geeft bekendheid aan rookvrije sportterreinen en ondersteunt sportverenigingen met materialen en advies. Het is mooi om te zien hoe het draagvlak voor de Rookvrije Generatie groeit en hoe steeds meer sportverenigingen op weg gaan naar rookvrij.