Baarn: Erger u niet, verwonder u slechts!

22-02-2019, 00:52 | Lezersnieuws | Mark

Erger u niet, verwonder u slechts. Dat zou een betere attitude zijn om een aantal ontwikkelingen in Baarn te beschouwen. Maar dat wordt nu toch wel erg lastig gemaakt. Wat is er toch aan de hand in Baarn? Een duidelijk signaal wordt door de inwoners afgegeven naar de gemeenteraad over de verplaatsing van de bibliotheek. De heer Tendeloo komt met een alternatief voorstel dat zondermeer nader onderzoek rechtvaardigt, Gezien de reacties van CDA en VVD vrees ik echter met grote vreze.  

Is er al niet voldoende naar de knoppen geholpen in het “vorstelijke” Baarn? Neem nu ook weer de plannen van makelaar Willem Prins. Gevestigd in een prachtig pand aan de Eemnesserweg, maar blijkbaar niet mooi genoeg. Ik kan mij niet voorstellen, dat als je in zo’n mooi historisch pand (1893) mag werken, je er alles aan doet om dit te behouden. Maar het moet tegen de vlakte en er moeten appartementen komen. De ‘drog’redenen; volgens hem is het inderdaad zonde, maar kan hij niet anders. De fundering van het pand is blijkbaar te kwetsbaar. Én omdat hij (als Calimero) maar twee bouwlagen heeft. En er naast hem hoog gebouwd gaat worden. Door de aangepaste plannen is dat wel beduidend minder hoog, maar toch, het blijft hogere bebouwing dan nu het geval is. Dus wil ook hij een nieuw kantoor bouwen met daarboven vijf koopappartementen in de vrije sector. En dat is alleen omdat je fundering te kwetsbaar is? Ik denk daar toch iets genuanceerder naar en vermoed andere redenen.

Wat mij betreft dus weer een mogelijke verarming van Baarn. Mijn voorstel aan de heer Prins: Ga een kilometer of 30 verderop uw plannen verwezenlijken. Daar is Almere namelijk uitermate geschikt voor. Maar laat het uiterlijk van Baarn – voor zover dat nog mogelijk is – intact.

En wat doet de gemeenteraad? De altijd goed geïnformeerde Martin Hoogendoorn weet te melden, dat de raad er al mee heeft ingestemd. Dat is blijkbaar inmiddels usance, want deze raad weet van de prins geen kwaad. Hopelijk komt zij nog tot zinniger inzichten dan nu tentoon worden gespreid.

Mark Veldhuizen

mark.veldhuizen@worldmail.nl