• Archieffoto - ZHZActueel.nl

Aantal misdrijven in Baarn heel iets gestegen

BAARN Het aantal misdrijven in de gemeente Baarn is vorig jaar heel iets gestegen. In totaal werden er 1097 misdrijven gepleegd, ten opzichte van 1090 een jaar eerder (stijging van 0,6 procent). Dat blijkt uit cijfers die de politie woensdag 15 januari publiceerde. Baarn doet het daarmee relatief goed, want landelijk steeg het aantal misdrijven met 4 procent.

In de gemeente Baarn zijn in 2019 in totaal 92 woninginbraken geregistreerd, 44 gevallen van mishandeling, 24 gevallen van bedreiging, 7 zedenmisdrijven, 6 gevallen van openlijk geweld en is eenmaal moord/doodslag gepleegd.

(Op onderstaande kaart vind je het aantal geregistreerde misdrijven per duizend inwoners per gemeente in 2019. In het pop-upvenster vind je ook de procentuele stijging of daling ten opzichte van 2018 en een verdere uitsplitsing naar de zogeheten 'high impact crimes'.)

 

(Wil je bekijken welke misdrijven er in jou buurt voorkwamen, gebruik dan de zoekmachine hieronder.)

 

Met de stijging komt een einde aan een jarenlange daling. In totaal werden in Nederland vorig jaar ruim 800.000 misdrijven geregistreerd, dat is een stijging van 4 procent in vergelijking met 2018.

FRAUDE Er werden vooral flink meer fraudegevallen genoteerd. De fraude met handel via het internet steeg met 31 procent, fraude met betaalproducten - zoals bankrekeningfraude of het verkrijgen van rekeningnummers via phishing of skimming-  steeg zelfs met 67 procent. Van de groep zogeheten 'high impact crimes' - een verzamelnaam voor misdrijven die veel impact hebben op het veiligheidsgevoel van slachtoffers - steeg het aantal gevallen van bedreiging, straatroof en overvallen. Het aantal woninginbraken daalde vorig jaar wel met 8 procent tot 39.000.

(In dit onderwerp vind je voor een groot aantal gemeenten het absolute aantal geregistreerde misdrijven in de periode 2012 tot en met 2019 geteld. Deze zijn ook uitgesplitst naar de zogeheten 'high impact crimes'. Hier onder vallen woninginbraken, straatroof, overvallen en geweldsmisdrijven zoals bedreiging en mishandeling.)